custom-header

Hevosurheilu

Hevosurheilu

Hevosurheilulla on pitkät perinteet, jotka juontuvat aina historiallisiin Rooman valjakkokilpailuihin ja Skandinavian mytologiaan. Ihmisen ja hevosen suhde on myös pitkä, kun uljas eläin on sotinut ihmisen rinnalla, tehnyt töitä pelloilla ja matkannut pitkiä retkiä läpi mantereiden.

riding1Tänä päivänä hevonen ei ole niinkään ihmisen apu arjen töissä, mutta siltikin ratsun ja ratsastajan suhde on entistäkin kiinteämpi. Uljas nelijalkainen on ystävä, ja ratsastajan pari, johon on voitava luottaa täydellisesti. Lisäksi hevosella on tänä päivänä myös keskeinen terapeuttinen merkitys, ja niiden välityksellä onkin saavutettu paljon positiivista tulosta, ennen kaikkea lasten kanssa työtä tehtäessä.

Kilparatsastus eri muodoissaan on kuitenkin kenties tunnetuin ja suosituin ihmisen ja hevosen yhteistyömuoto, joka herättää harrastajissaan todellista intohimoa ja omistautumista, josta tulee miltei elämäntyyli enemmän kuin harrastus. Raveihin ja kilparatsastukseen liittyvä vedonlyönti on myös harrastus, jolla on pitkät perinteet.

Lajin kutkuttavana haasteena on, kuka vedonlyöjistä osaa tunnistaa parhaimman ja nopeimman yksilön. Se vaatii paljon tutustumista ja perehtymistä alaan ja useisiin hevosiin. Extreme-lajien vedonlyönti muistuttaakin ravivedonlyöntiä paljon, sillä molemmat sektorit vaativat asiantuntemusta.

Englannintäysverinen hevosrotu

Englannintäysverinen hevonen kehitettiin Britanniassa 1600-1700 luvulla, kun risteytettiin paikallisia hevosia ja useampia itämaisia rotuja, kuten ahaltekenhevonen, arabiantäysverinen ja berberihevonen. Rotu on tunnettu maailman nopeimpana, joten englannintäysverisiä käytetään nimenomaan laukkakilpailuissa. Monista niistä onkin tullut maailmankuuluja, kuten jo 1700-luvulla elänyt Eclipse tai 1900-luvulla vaikuttaneet ratsut Man O´ War ja Secretariat.

Suomessa yksi tunnetuimmista englannintäysverisistä laukkaajista on Piia Pantsun menestyksekäs Uppercut-hevonen. Ominaisuudet, jotka tekevät englannintäysverisestä maailman nopeimman hevosen, ovat sen hoikkuus, pitkä selkä ja pitkät jalat. Kuumaveriset hevoset yleensäkin ovat herkkiä ja menohaluisia, joten niillä ratsastus vaatiikin taitoa. Parhaimmillaan kuumaverisellä hevosella, kuten englannintäysverisellä, voi päästä 70 kilometrin tuntinopeuteen.

Isoimmat ratsastuskilpailut Suomessa ja maailmalla

riding2Ratsastuskilpailut jaetaan moneen eri luokkaan, mutta tärkeimpiä ehkä ovat myös olympialajeina järjestettävät esteratsastus, kouluratsastus ja kenttäratsastus. Suurin Suomessa järjestettävä ratsastustapahtuma on Helsinki International Horse Show, joka järjestetään syksyisin. Tapahtuman lajeina ovat esteratsastus ja kouluratsastus.

Helsinki Horse Show kuuluu myös osana läntisen Euroopan liigan World Cup -osakilpailua, joten tapahtuma on kansainvälisestikin merkittävä, mikä näkyy myös osallistujamäärässä. Paikalla on vuosittain noin 40 000 kävijää.

EM-tasolla puolestaan järjestetään Saksan Aachenissa monipuoliset ratsastuskilpailut, joissa kisataan olympialajien lisäksi lännenratsastuksessa, vikellyksessä ja nelivaljakossa. Maailmanlaajuisesti yksi suurimmista ja odotetuimmista ratsastustapahtumista on kuitenkin Las Vegasissa huhtikuussa järjestettävä maailmancupin finaali este- ja kouluratsastuslajeissa.

Kuuluisia ratsuja kotimaassa ja maailmalla

Suomessa järjestetään tänä päivänä useita kovan tason ratsastuskilpailuja, mutta niistä tärkein on kuitenkin Kuninkuusravit. Juuri tästä sarjasta löytyy siis myös eniten mainetta saavuttaneet kotimaiset ratsumme. Viime vuosina on paljon mainetta niittänyt muun muassa SE-ajan omaava ja lukuisia ravivoittoja kartuttanut ori Erikasson. Kuninkuusravien kuningatar on puolestaan Marimin-tamma, joka on 207 raveissa napannut voiton huimat 55 kertaa.

Suomalaiset kärkiravurit eivät kuitenkaan vielä vedä vertoja kansainvälisille sankareille, joista muun muassa ranskalaisravuri Ourasi voitti urallaan 26 suurkisavoittoa, ja se tienasi myös sievoisen summan palkintorahaa.

riding3Amerikkalaissyntyinen lämminverinen ravuri Mack Lobell tunnetaan puolestaan yhtenä kaikkien aikojen parhaista ravihevosista, sillä se voitti uransa aikana yhteensä 71 ravikisaa. Raviharrastajat tunnistavat varmasti myös nimen Il Capitano eli Varenne. Kyseinen italialainen ravuri tunnetaan nimittäin kaikkien aikojen parhaana ravurina. Se omaa muun muassa mailin rataennätyksen ja lukuisia kisavoittoja.

Capitanon kaltaisilla kovilla ravureilla on arvonsa vielä oman aikansa jälkeenkin, sillä niiden jälkeläisistäkin maksetaan huikeita summia. Hyvän lämminverisen ravurin ominaisuudet periytyvät seuraavillekin laukkaaville sukupolville.

Tunnettuja ja menestystä saavuttaneita ratsastajia

Kilparatsastus on laji, jossa ratsastajan ja hevosen tulee tehdä saumatonta yhteistyötä, jotta tulos olisi täydellinen. Kilparatsastus on samalla hyvin tasa-arvoinen urheilulaji, sillä siinä naiset ja miehet kilpailevat samassa sarjassa.

Suomessa kilparatsastus on viime vuosina kasvattanut suosiotaan, ja monet ratsastajistamme ovat menestyneet myös kansainvälisillä radoilla. Nuoria lahjakkuuksia ovat muun muassa Anna-Julia Kontio, Janna Jensen ja Sanna Backlund. Maailmanlistan huippuihin puolestaan kuuluu muun muassa englantilainen Scott Brash, Sveitsistä kotoisin oleva Steve Guerdat ja ranskalainen mestari Patrice Delaveau. He kaikki ovat voittaneet lukuisia esteratsastuksen arvokisojen mitaleja.