custom-header

Laskuvarjohyppääminen

Laskuvarjohyppääminen

fly1Ihmiselle mahdollisuus lentää korkeuksissa on aina ollut kiehtova haaste, mutta ilmailulajien viimeaikainen suosio selittyy paljolti sillä, että välineisiin sovellettava tekniikka on kehittynyt hurjaa vauhtia.

Kehityksen myötä välineet ja ilmailulajien harrastaminen ovat edullisempia ja turvallisempia, joten yhä useammalla ihmisellä on mahdollisuus nousta kohti taivaita.

Samanaikaisesti erilaiset extreme-lajit ovat nousseet eräänlaiseksi muoti-ilmiöksi erityisesti nuorten keskuudessa. Lajeista etsitään jännitystä ja haastetta, jota perinteisistä urheilulajeista ei löydy. Ne tarjoavat todellista vastapainoa arkeen. Esimerkiksi hevosurheilu on perinteisesti mielletty rentouttavaksi lajiksi.

Hyppy kohti tyhjää

Kun lentokoneen ovi avataan parin kilometrin korkeudessa, ilmavirta lyö vasten kasvoja 200 kilometrin tuntivauhdilla. Alempana maanpinta erottuu jossain kaukana kuin karttapiirros, jonka on nähnyt kuvista. Tekisikö silloin mieli hypätä ulos kohti tuntematonta vain laskuvarjo apuvälineenä?

Hyppytilanne kuulostaa jännittävältä, pelottavalta ja haastavalta, ja se jakaa kovasti mielipiteitä. Jotkut eivät hyppäisi tuossa tilanteessa mistään hinnasta, kun taas toisille se voi olla haave, joka on ollut mielessä koko elämän ajan.

Rohkeutta ja itsehallintaa!

fly2Laskuvarjohyppääminen on laji, joka vaatii rohkeuden lisäksi tarkkaa tekniikkaa ja taitoa, jotta hyppy onnistuisi ja laskuvarjo toimisi oikeaoppisesti. Aloittelija harjoittelee ensin oikeaa asentoa ja hypyn hallintaa maan pinnalla opettajan johdolla, ja ensimmäiset kokeilut tehdään ammattilaisen avustuksella.

Ensimmäinen hyppy on tavallaan se haasteellisin, mutta siitä harjoittelu vasta alkaa. Taitavat hyppääjät voivat hallita lentoaan, tehdä sukelluksia tai lentokuvioita ryhmässä. Laskuvarjohyppy opettaa voittamaan omia rajoja ja kohtaamaan haasteita, mutta se on myös urheilua, joka edellyttää hyvää kuntoa. Hyppy kohti tuntematonta ja siitä selviytyminen vahvistavat itseluottamusta ja opettavat sen, että tuntemattomankin voi oppia tuntemaan ja hallitsemaan!

Monet lajin harrastajat kertovatkin, että hyppysuorituksesta saa niin vahvan adrenaliiniryöpyn, että mieliala pysyy poikkeuksellisen korkealla useamman päivän.

Laskuvarjourheilun eri tyylejä

Laskuvarjohyppääminen on itseasiassa yleisnimike, jonka alle kuuluu monta eri alalajia. Tarkkuushypyssä on tavoitteena osua tiettyyn maaliin, kun puolestaan kupumuodostelmat koostuvat monesta hyppääjästä, jotka jokainen hyppää omalla varjollaan. He luovat ilmassa muodostelman pitämällä kiinni toisistaan. Yksi uutuuslajeista on Canopy piloting, jossa hyppääjä kiihdyttää vauhtinsa ja yrittää lentää vaakasuoraan lähellä maata olevien viirien välissä. Hyvin suosittuja ovat myös vapaapudotuslajit, joita ovat kuviohyppy, freestyle ja freeflying. Ne ovat myös huippu-urheilulajeja, joissa kilpaillaan kansainväliselläkin tasolla.

Miten ja missä harrastaa laskuvarjohyppyä?

fly3Laskuvarjohyppäämistä voi harrastaa ainoastaan seuran välityksellä, ja Suomessa toimiikin yhteensä 14 laskuvarjokerhoa. Kerhot tarjoavat kursseja heille, jotka haluavat lajista pysyvän harrastuksen. Jos haaveena on vain kertaelämys, onnistuu sekin tandemhypyn muodossa ohjaajan kanssa yhdessä hypäten.

Kerhon merkitys on hyvin keskeinen tässä lajissa, sillä koulutuksen lisäksi kerhot valvovat lajin turvallisuutta, päivittävät uusia turvallisuussäädöksiä ja vastaavat myös kilpailutoiminnasta. Laskuvarjohyppääminen on siis ehdottomasti hyvin sosiaalinen laji, sillä sitä harrastetaan yhdessä muiden kerhon jäsenten kanssa. Laskuvarjoharrastuksesta kiinnostunut voi siis etsiä läheisimmän kerhon esimerkiksi Suomen Ilmailuliiton sivustojen kautta.