custom-header

Lumilautailu

Lumilautailu

Neljäsataa vuotta sitten ihmiset keksivät lasketella vuorten rinteitä Alpeilla ja Turkissa. Ei ole varmaa tietoa, millaista alustaa he käyttivät, mutta joka tapauksessa lumilautailun juurten katsotaan ulottuvan tuohon aikaan.

snow2Edistystä tapahtui 20-luvun lopulla, kun M.J. Burchett keksi historian mukaan kiinnittää vanerin kappaleen jalkoihinsa. Kiinnittämisen hän apuna käytti kangassuikaleita ja hevosen suitsia.

1939 hakivat Burgesonin veljekset patentin kehittämälleen lumilaudan esi-isälle, josta he käyttivät nimeä kelkka. Kehitysaskel tapahtui 60-luvulla, kun ensimmäisen oikean lumilaudan rakensi 13-vuotias koulupoika Tom Sims. Suomessa asiat etenivät niin ikään, kun Paavo Kärkkäinen rakenteli koulun puutyötunneilla Rovaniemellä lehdessä ollutta surffauskuvaa mukaillen Suomen ensimmäisen lumilaudan vuosina 1969-1971.

Vuonna 1981 järjestettiin kaikkien aikojen ensimmäinen lumilautakilpailu eli King of the Mountain Yhdysvaltain Ski Cooperissa, Coloradossa. Craig Kelly oli ensimmäinen ammattilaislautailija vuonna 1983. Vuonna 1984 lumilautailu alkoi yleistyä myös Euroopassa, ja Sveitsissä järjestettiin Euroopan ensimmäiset lumilautailukisat vuonna 1986. Lumilautailussa on paljon samoja piirteitä kuin muissa extreme-lajeissa, jotka löydät Fastmotion.fi-sivustolta.

Välineet

Lumilautailu on varsin suosittu laji, jonka harrastajat kuvaavat sen harrastamisen olevan rentoa ja haasteellista. Yrittämisen ja onnistumisen riemua tuottavaa kokemusta saa sen avulla. Freestyle ja rinnelasku ovat suosituimmat muodot, joihin löytyvät sopivat olosuhteet Suomessa.

Lauta, siteet, kengät ja kypärä ovat lumilautailussa tarvittavat välineet. Laskettelukeskuksista voi lainata vuokravälineitä, joten alkuun pääseminen on helppoa. Laskuasennon valinta, jossa vasen tai oikea jalka on edellä, on ensimmäinen vaatimus. Niin sanottu vahvempi jalka, jolla esimerkiksi potkaiset palloa tulee olla taaempana tukijalkana. Laudan tulisi ylettää laskijaa noin leuan tasolle, tosin aloittelijalle saattaa hieman lyhyempi lauta olla helpompi hallita.

Tekniikka

snow3Lumilautailu perustuu, paitsi oikeisiin välineisiin, tasapainon ketteryyden ja koordinaatiokyvyn hallitsemiseen. Lumilautailu on hyvä aloittaa tutustumalla välineisiin ja tasapainon harjoittamiseen oikolaskussa, jossa lasketaan rinteen suuntaisesti. Polvet ovat hieman koukussa etujalka edellä, ja se on nimensä mukaisesti laskiessa etummaisena jalkana.

Oikoluisussa lauta on rinteeseen nähden poikittain ja kallistettuna niin, että paino siirtyy laudan ylärinteen kantin puolelle. Luisuvia ja leikkaavia käännöksiä suoritetaan ohjaamalla lautaa ylävartaloa kiertämällä sekä painoa siirtämällä. Hypyt ja muut temput aloittelijan kannattaa jättää myöhäisempään vaiheeseen, sillä vauhti ja olosuhteet tekevät niistä kohtuullisen vaativia. Tasapainoa voi aluksi harjoitella tasamaastossa tai hissirinteen alapuolella, sillä koko laji perustuu tasapainon hallitsemiseen vauhdissa ja vaihtelevassa maastossa.

Kilpailut

FIS eli Kansainvälinen hiihtoliitto sekä WST eli World Snowboard Tour ovat lumilautailun parissa toimivia järjestöjä, joista esimerkiksi FIS järjestää joka toinen vuosi MM-kilpailut sekä olympialaiset. Winter X Games, Burton European Open sekä Burton US Open ovat WST:n järjestämiä ja ammattilaisten erittäin arvostamia kisatapahtumia.

snow1Lumilautailun kilpailulaji on esimerkiksi freestyle, jossa kilpailijat tekevät temppuja ilmassa tai kaiteilla eli reileillä. Freestylen rinnettä kutsutaan streetiksi, ja siinä tapahtuvaa kilpailua kutsutaan slopestyleksi. Paippi eli half pipe on lumikouru, ja isoja hyppyreitä kutsutaan bokseiksi.

Big air -lajissa kilpailijat suorittavat vaativia hyppyjä ja tekevät ilmassa erilaisia temppuja. Esimerkiksi half pipe ja parisuurpujottelu ovat olympialajeja, kun taas WST-kisoissa puolestaan kilpaillaan useamman lajimuodon parissa.

WST järjestää erilaisia kilpailuja ympäri maailmaa lähes parisataa kauden aikana, ja sen lopussa katsotaan, kuka kilpailijoista on kerännyt eniten pisteitä. Sen perusteella kauden menestynein urheilija julistetaan.

Suomalaiset ovat menestyneet hienosti

Suomalaiset ovat pärjänneet kilpailuissa varsin hyvin. Sekä miesten että naisten puolella löytyy huippuosaajia, joista ehkä kaikkein menestynein kilpailija on Peetu Piiroinen, joka on voittanut WST-kiertueen neljästi. Hän on noussut voittoon vuosina 2009, 2010, 2011 ja 2013.

Enni Rukajärvi on suomalaisten lautailijoiden huippunimi, ja hän on voittanut WST:n mestaruuden vuonna 2010. Hän on myös saavuttanut naisten slopestylen maailmanmestaruuden, olympialaisissa hopeaa vuonna 2014 ja X Games -kisoissa slopestylen ykkössijan vuonna 2011.