custom-header

Riippuliito

Riippuliito

sky1Ihmisen toive lentämisen taidosta on ollut olemassa aina muinaisista ajoista lähtien. Halu tavoitella kohti taivasta, lentää vapaana linnun lailla ja mahdollisuus katsella maailmaa ylhäältä käsin on houkuttanut ihmistä kehittämään taidon liitää ilmassa.

Tekniikan avulla onkin edetty niin pitkälle, että voimme liidellä taivaalla turvallisesti lentokoneella, liitokoneella tai riippuliitimellä. Esimerkiksi riippuliito on helppo ja kohtuuhintainen tapa aloittaa ilmailuharrastus.

Suomessa toimiikin useita kerhoja, joista saa tietoa riippuliidosta harrastuksesta ja siihen tarvittavista välineistä. Aloittelijoille on tarjolla kursseja, jotka opastavat lajin tekniikkaan. Se on todella tärkeä jatkon kannalta, nimittäin riippuliidon harrastus edellyttääkin kurssin läpäisyä ja pilotin kelpoisuustodistusta. Moni eteneekin riippuliidosta laskuvarjohyppäämiseen.

Mitä on riippuliito?

sky2Riippuliito on vapaalentoa, jossa lentovälineenä on kevytrakenteinen riippuliidin. Laji on rinnastettavissa varjoliitämiseen, mutta kyseisissä lajeissa käytetään erilaisia välineitä ja lentotyyliä. Riippuliidossa ei käytetä mitään erillistä voimanlähdettä, vaan liito tapahtuu ilmavirtojen eli termiikkien avulla. Vuoristo-olosuhteissa lentäjä nousee ilmaan juosten rinnettä alasuuntaan, kunnes siipi alkaa kantaa.

Suomessa käytetään yleisimmin hinaustekniikkaa, jossa lentäjä kiinnitetään nyöriin, jonka toinen pää on kiinni hinausajoneuvossa. Lentäjä seuraa sääolosuhteita ennen ilmaan nousua, sillä suotuisinta ja turvallisinta on nousta suoraan vastatuuleen, kun puolestaan sivutuuleen nousu on vaikeampaa ja myös vaarallisempaa.

Lentäjä riippuu liitimessä pehmustettujen valjaiden varassa ja ohjaa liidintä painoaan siirtelemällä. Hyvällä säällä voi riippuliitimellä tehdä satojenkin kilometrien pituisia retkiä, parhaimmillaan miltei kolmen kilometrin korkeudessa!

Miten riippuliitoa voi opetella?

sky3Riippuliidosta tai muista ilmailulajeista kiinnostuneen kannattaa ensimmäiseksi ottaa yhteyttä Suomen Ilmailuliittoon. Sen nettisivustoilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa riippuliidosta, ja siitä, missä ja milloin järjestetään alan lentokursseja. Riippuliitokoulutus perustuu viisiportaiseen Safe Pro -järjestelmään, ja opetuksessa perehdytään muun muassa liitimen rakenteeseen, aerodynamiikkaan, mikrometeorologiaan ja lentosääntöihin. Ensimmäisillä lennoillaan oppilas lentää opettajan kanssa yhdessä, kun taas seuraavassa vaiheessa hän kulkee yksin matalalennossa.

Riippuliitoa harrastetaan käytännössä kerhojen välityksellä, ja kerhoja löytyykin Suomesta jo kymmenittäin. Kerhon välityksellä aloittelija saa opastusta lajiin ja voi lainata tarpeellisia välineitä. Tärkeä tekijä on myös sopiva ympäristö harjoitteluun, ennen kaikkea ilmaan nousemista ja myös laskua ajatellen. Kerhojen välityksellä voi tutustua myös muihin lajin harrastajiin ja voi osallistua erilaisiin tapahtumiin ja kilpailuihin. Uuden harrastuksen lisäksi voikin saada mukavia ystäviä, jotka ovat kiinnostuneet samasta aiheesta.

Mistä ja milloin riippuliito on saanut alkunsa?

Riippuliito on suhteellisen nuori laji, jonka katsotaan saaneen alkunsa 1980-luvulla Ranskan Alpeilla. Lajin kehittäminen alkoi kuitenkin jo 1950-luvulla, jolloin muutamat innokkaat pioneerit onnistuivat liitämään kehittämillään siivillä tai laskuvarjoilla rinteeltä tai jyrkänteeltä ottaen vauhtia juosten.

Suomessa riippuliitoa kokeiltiin ensimmäisen kerran 1970-luvun lopulla, jolloin harjoittelupaikkoina toimivat kesäiset laskettelurinteet ja mäet. Liitimet olivat tuolloin vielä vaatimattomia, minkä johdosta liidot jäivät lyhyiksi. Suomessakin riippuliidon kehitys nousi kasvuun 80-luvulla, kun välineet kehittyivät ja liitoon ei enää noustu juoksemalla, vaan ajoneuvon hinauksella.